Centrum pomocy

Zwyczaje i kultura picia kawy

Kultura picia kawy obiegła już cały glob, a każdy kraj posiada swój własny sposób na przyrządzenie tego napoju. Przez lata metody parzenia kawy modyfikowano i udoskonalano.

 

Zostały  wynalezione ekspresy do parzenia kawy mielonej, dzięki czemu możemy teraz delektować się smakiem np. słynnego włoskiego espresso. Niemniej jednak zachowały się również tradycyjne sposoby przyrządzenia kawy bez użycia rozwiązań technologicznych. Do najstarszych sposobów podawania i parzenia tego napoju zaliczana jest kawa po turecku, parzona parokrotnie w specjalnym tygielku. Obecnie każda szanująca się kawiarnia oferuje bogatą gamę rodzajów kawy oraz sposobów jej podawania.

 

Znana jest kawa po irlandzku (ang. Irish coffee) z dodatkiem Whisky, czy też kawa mrożona (wł. Caffe Frappe) wymyślona przez Włochów i pita w upalne dni. Włosi wprowadzili również do swojego menu, termin cafe latte, czyli kawę podawaną ze spienionym mlekiem. Oprócz tradycyjnej kawy ziarnistej, niezwykle cenionej przez smakoszy i uznawanej przez nich za jedyną „prawdziwą”, rozróżniania jest również kawa rozpuszczalna oraz kawa smakowa np. z domieszką wanilii lub nutą orzechową.

 

Do parzenia kawy oprócz tradycyjnej, najprostszej metody zalewania jej wrzątkiem bądź parzenia jej w ekspresie, używa się tradycyjnego naczynia, jakim jest kawiarka. Sposób ten jest niezwykle ceniony przez koneserów picia kawy, gdyż cały jej aromat i smak jest zachowany. Jak widać kawa posiada wiele obliczy, a jej smak nadal skrywa wiele tajemnic. Nic więc dziwnego, że wielu z nas nie może wyobrazić sobie bez niej dnia. Niektórzy, jej spożywanie traktują niemalże jak ceremoniał oddający cześć jej walorom. Ceniona jest również ze względu na swoje pobudzające i stymulujące właściwości, a  najnowsze badania wykazują, że niezwykle poprawia koncentrację. Jednakże w myśl starego porzekadła, co za dużo to niezdrowo i w tym przypadku należy zachować umiar.