Centrum pomocy

Kompozycje witaminowe soków

Picie soków jest bardzo skutecznym sposobem na oczyszczenie i alkalizowanie naszego organizmu. Soki niezbyt zimne, ani zbyt ciepłe powinno się wypijąc bardzo powoli. Możemy je łączyć, wykorzystując różne składniki do ich wyrobu. Współczesny sprzęt kuchenny umożliwia szybkie sporządzenie świeżego soku (taki jest najlepszy), który powinniśmy włączać do naszej diety codziennie. Soki ponadto czynią naszą dietę smaczną i lepiej przyswajalną.

Poniżej znajduje się kilka przykładów leczniczych soków:


  • Sok z brzoskwiń. Jest wskazany w zaburzeniach rytmu serca, zaparciach, anemii i chorobach żołądka z obniżoną kwasowością. Można go pić w ilośc i ¼ szklanki przed posiłkiem. Przeciwwskazania to nadwaga, alergia i cukrzyca
  • Sok z winogram. Zawiera bardzo dużo Witamin, mikro- i  makroelementów. Działa moczopędnie, wykrztuśnie, przeczyszczająco, bakteriobójczo, napotnie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok należy pić w celach leczniczych 3 razy dzienni. Osoby z cukrzycą, nadwagą, chorobą wrzodową oraz mające skłonności do biegunek, nie powinny pić tego soku lub pić w małych ilościach

  • Sok z granatów. Ma działanie wzmacniające i reguluje trawienie. Jest biogennym stymulatorem stosowanym w leczeniu trzustki. Zalecany jest przy anemii i po operacjach. Można go pić po poł szlanki trzy razy dziennie. Należy pamiętać, aby zawsze rozcieńczać go wodą, osłoni to śluzówkę żołądka i szkliwo zębów. Picie większych ilości soku może przyczynić się do zaparć
  • Sok z grejpfruta. Wpływa na przemianę materii, trawienie, reguluje funkcjonowanie wątroby, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie miażdżycy i przeciwdziała żylakom

  • Sok z malin. Sok ten zaleca się podczas anemii, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach nerek. Owoce jak i sam sok mają także silne działanie napotne i przeciwgorączkowe, są więc często stosowane przy przeziębieniach i gorączce

Wiecej na stronie esencjaznatury.pl