Centrum pomocy

Przepis na koktajl warzywny

Składniki:  ogórek, 2-3 ząbki czosnku, 4 pomidory, sos tabasco, 3 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, sól selerowa, pieprz, ½ szkl. wody mineralnej, 2 plasterki cytryny lub limonki.

 

  1. Pomidory sparzyć i drobno posiekać. Seler naciowy obrać, opłukać i usunąć zdrewniałe części. Jedną łodygę pokroić drobno. Czosnek obrać i dokładnie przepuścic przez prasarkę. Ogórek obrać i posiekać.
  2. Wszystkie warzywa zmiksować z czosnkiem i ½ szklanki wody mineralnej. Doprawić do smaku solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem oraz sokiem tabasco. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzony koktajl rozlać do szklanek, udekorować limonką i łodyżką selera.
  3. Jeśli chcemy, koktajl możemy doprawić  przyprawami takimi jak bazylia lub melisa. Forma podania tych przypraw może być różna: zmiksowane razem z warzywami lub drobno posiekane posypane po wierzchu koktajlu.
Soki warzywne ze względu na wysokie walory smakowe jak i wysoką wartość  odżywczą, powinny na stałe wejść do codziennego jadłospisu. Regularne ich picie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne, węglowodany i wodę.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie esencjaznatury.pl