Centrum pomocy

Kurczak z cebulą

Składniki:
  • 4 połówki piersi z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • majeranek lub tymianek
  • sproszkowana papryka
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina lub wermutu
  • 3 łyżki śmietany
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Pokrojoną cebule i posiekany czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, rozprowadzić równomiernie po dnie. Masło rozetrzeć z przyprawami, posmarować mięso.

Piersi ułożyć w rogach naczynia, przyrządzić przy NAJWYŻSZEJ MOCY bez przykrycia 10 min, nie przerywając wyłożyć na talerz. Wino dodać do cebuli, wymieszać przyrządzić przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 3 min.

Piersi przełożyć do naczynia z cebulą, przykryć folią mikrofalową i przyrządzić przy tej samej mocy przez 10 min, wyłożyć na ogrzany półmisek. Śmietanę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku, przyrządzać 2 min. Mięso polać sosem, posypać zieleniną. Podawać z surówką i ziemniakami purée.