Centrum pomocy

Aksamitny sernik na zimno

Składniki:

  • Spód biszkoptowy z 2 jajek albo niecała paczka okrągłych biszkoptów
  • ½ l. śmietanki 30 lub 36%
  • 1 szkl. Cukru pudru (ewentualnie zwykłego cukru)
  • 5 zółtek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 20 g. żelatyny
  • 1 op. galaretki (smak wedle uznania)


Jak przyrządzić?
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę.

 

Śmietankę podgrzewamy z żelatyną ale nie gotujemy! Następnie dodajemy utarte żółtka i nadal lekko podgrzewamy, cały czas wolno mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy tak się stanie, wyłączany ogień i odstawiamy masę żeby ostygła i zaczęła zastygać - można wstawić do lodówki.


Galaretkę przygotowujemy z 400 ml. wody. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy na to tężejącą masę i wstawiamy do lodówki żeby całkiem zastygła. Następnie, na zastygniętą masę wylewamy galaretkę.