Centrum pomocy

Sprawdź jak smakuje zdrowie!

         Produkty spożywcze oraz sposób ich spożywania, mają fizyczny jak i mentalny wpływ na nasz organizm. Powinniśmy mieć to na uwadze kupując i przyrządzając jedzenie zarówno dla nas samych jak i naszych dzieci, które są szczególnie na ten wpływ podatne. Zbalansowana dieta stworzona z odpowiedniej jakości jedzenia jest kluczowa dla zachowania dobrej formy i prawidłowego rozwoju ludzkiego ciała.

 

Czym zatem zastąpić niezdrową żywność kupowaną w sklepie, oraz jak zachować świeżość i wartości odżywcze produktów naturalnych? Czy istnieje uniwersalny sposób przetwarzania i konserwacji żywności, który jest zarazem zdrowy, skuteczny, ekonomiczny, a także szybki? - Owszem, istnieje. Jest nim proces suszenia.

 

Suszenie to najłatwiejszy i najzdrowszy sposób na zachowanie cennych i niezbędnych wartości odżywczych. Jest to również bardzo dobry sposób konserwacji żywności, który dzięki odpowiedniej metodzie przechowywania jest w stanie zapewnić przydatność do spożycia na długie miesiące - i to bez potrzeby stosowania konserwujących środków chemicznych. Susząc żywność w domowym zaciszu mamy pełną kontrolę nad procesem i przedmiotem suszenia.

 

Możliwości suszenia produktów spożywczych oraz komponowania z nich potraw o różnorodnym smaku jest naprawdę wiele. Możemy chociażby zastąpić lubiane prze dzieci tłuste chipsy przez suszone krążki jabłka lub innych owoców. Ugotować z suszonych owoców kompot, który będzie lepszy w smaku niż słodkie napoje gazowane, ponadto będzie bardziej wartościowy w witaminy. Jeśli prowadzimy lub chcemy prowadzić zdrowy tryb życia, lub jeśli poszukujemy alternatywnych sposobów na urozmaicenie naszej diety przez zdrowe przekąski - suszona żywność sprawdzi się tym zadaniu doskonale.

 

 

Co możemy suszyć?
Do suszenia nadaje się większość obecnych na rynku grup produktów spożywczych, takich jak:

 

                     owoce,                                                   warzywa,                                    grzyby, zioła, przyprawy,                              mięso i ryby.

 

 

Jakie są zalety suszenia?


Proces suszenia niesie ze sobą szereg korzyści w kilku aspektach. Jest to czynność, którą można samemu wykonać w domowym zaciszu. Dzięki suszeniu:

 

-  uzyskujemy pełną kontrolę na procesem i przedmiotem suszenia, tym samym wpływamy na jego jakość,

-  nie musimy stosować konserwujących środków chemicznych,

-  produkty zachowują naturalny kolor oraz smak, lepszy niż w przypadku innych metod konserwacji,

-  zachowujemy i poprawiamy wartości odżywcze zawarte w jedzeniu, 

-  uzyskujemy możliwość użycia suszonej żywności (np. przypraw) jako dodatków do innych potraw,

-  zmniejszamy gabaryty oraz masę suszonych produktów spożywczych, dzięki czemu ich przechowywanie staje się łatwiejsze,

-  oszczędzamy, wydając mniej pieniędzy na droższe produkty konserwowane zakupione w sklepie.

 

 

Wybór produktów

 

Produkty spożywcze, które chcemy suszyć muszą być muszą być przede wszystkim dojrzałe i świeże - w przypadku owoców i warzyw najlepiej jeśli pochodzą one ze szczytu sezonu owocowo-warzywnego. Takie produkty zawierają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale mają również lepszy smak i ładniejszy kolor. Przy okazji możemy również sporo zaoszczędzić, ponieważ ceny owoców i warzyw w tych okresach są znacznie niższe niż w pozostałych okresach roku. Przejrzałe produkty również można poddawać suszeniu, pod warunkiem, że nie noszą śladów zepsucia. Kupując mięso wybierajmy mięso cienkie, z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Ryby natomiast powinny być maksymalnie świeże i również jak najmniej tłuste. Co prawda suszenie tłustych ryb również jest możliwe, jednak ich przydatność do spożycia nie będzie dłuższa niż tydzień.

 


Proces suszenia


Suszenie jest procesem usuwania z żywności wody, która jest wraz z tlenem niezbędna dla rozwoju mikroorganizmów powodujących jej psucie. Suszenie to nie tylko jeden z najstarszych (jeśli nie najstarszych) sprawdzonych i skutecznych sposobów przetwarzania i konserwacji żywności, ale także jeden z nielicznych sposobów, który pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. Pamiętajmy, że przed przystąpieniem do suszenia wszystkie produkty należy poddać obróbce wstępnej: dokładnie oczyścić, obrać, zamarynować/ugotować oraz pokroić w odpowiedni sposób - obieranie można pominąć w przypadku produktów, które posiadają jadalną skórkę. Również w przypadku małych produktów spożywczych nie trzeba ich zbytnio rozdrabniać, wystarczy rozcięcie ich na pół. Drugim krokiem jest dobranie czasu i temperatury suszenia do poszczególnych rodzajów żywności. Powyższe czynniki będą się różnić w zależności od zawartości wody w produktach, jak również panującej w danej chwili wilgotności powietrza.

 


Jakie cechy powinna mieć dobra suszarka spożywcza?

 

Liczba i rozmiar sit

Zależność jest bardzo prosta : im większe sita oraz ich liczba, tym więcej produktów spożywczych jesteśmy w stanie na nich zmieścić. Suszarki spożywcze Zelmer posiadają aż 4 poziomy sit o średnicy około 30 cm - wystarczająco dużo przestrzeni, aby zrobić zapasy lub przekąski dla kilku osób.

 

Możliwość regulacji mocy suszenia

Aby efektywnie i szybko suszyć wszystkie produkty spożywcze nasze urządzenie powinno być wyposażone w możliwość regulacji temperatury suszenia, aby dostosować ją do konkretnych owoców, warzyw, itd. Wszystkie suszarki spożywcze Zelmer posiadają taką możliwość.


Minutnik

Dzięki możliwości odliczania czasu oraz ustawienia dokładnego czasu suszenia możemy bardzo dokładnie kontrolować jego przebieg i bez zmartwień zająć się innymi czynnościami. Urządzenie po osiągnięciu zaprogramowanego czasu wyłączy się automatycznie. W funkcję minutnika wyposażony jest model FD1002.


Ergonomia

Oprócz funkcjonalności liczy się również ogólna ergonomia urządzenia. Takie cechy jak możliwość składania sit oraz schowek na przewód znacznie ułatwiają przechowywanie urządzenia.