Dla koneserów smaku – ekspresy ciśnieniowe Zelmer

2009-11-24

3 nowe Ekspresy Marki Zelmer - poleca Mistrzyni Baristów Izabela Popiołek

Picie kawy to dawka energii potrzebna zwłaszcza w szare jesienne poranki i popołudnia. Picie kawy to również wyjątkowa okazja do rozmowy, spotkania czy chwili odprężenia. Miejsce, towarzystwo i atmosfera to tylko połowa sukcesu - przygotowanie doskonałej kawy wymaga bowiem perfekcji, która wyczuwalna będzie w każdej kropli napoju. Trzy najnowsze ekspresy marki Zelmer - Nerro 13Z015, Nerro Plus 13Z016, Torrido 13Z018 - to produkty stworzone z myślą o tym, aby przygotowywanie kawy stało się prawdziwą przyjemnością, a w naszym domu unosił się niezwykły aromat.

Nowoczesne ekspresy Zelmer Nerro, Nerro Plus i Torrido o ciśnieniu aż 18 BAR wyposażone są w system SmartPress - inteligentny mechanizm ubijania kawy, wykorzystują ustawienie pojemności kawy w mililitrach, co pozwala na regulację mocy naparu oraz system Perfect Brewing, stanowiący gwarancję perfekcyjnego parzenia kawy, dzięki osiągnięciu idealnej temperatury oraz stopnia jej sprasowania.
Na lekcję parzenia kawy z marką Zelmer zaprasza Mistrzyni Polski Baristów roku 2009 Izabela Popiołek, która specjalnie na tę okazję przygotowała złote zasady parzenia kawy: 5 kroków do pysznej kawy Zelmer.

1. Gatunkowa, zawsze świeża i odpowiednio zmielona kawa
2. Ekspres marki Zelmer
3. Krótki czas parzenia kawy pomiędzy 20 a 30 sekund i odpowiednia temperatura nie przekraczająca 95 stopni Celsjusza
4. Pełnotłuste, dobrej jakości mleko
5. Ciepła porcelana

W zależności od potrzeb i upodobań, możemy za pomocą ekspresów Zelmer przyrządzić każdy, nawet najbardziej fantazyjny rodzaj kawy. Twoje espresso będzie miało niesamowity smak i aromat, piana na cappuccino będzie lekka i kremowa, a dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii w szybki i łatwy sposób przyrządzimy pyszne latte.
Do przygotowania tych pobudzających napojów w ekspresach Zelmer można użyć zarówno kawy mielonej, jak i saszetek ESE. Co więcej ekspresy Zelmer wyposażone są w funkcję automatycznego czyszczenia oraz odkamieniania. Modele Nerro Plus i Torrido posiadają dodatkowo czytelny, animowany wyświetlacz LCD.

Przepisy na pyszną kawę Zelmer:

Najlepiej do parzenia kawy, również w warunkach domowych, wykorzystać ekspres ciśnieniowy. Bardzo ważna jest też jakość sprzętu - najlepsze rezultaty uzyskamy dopiero przy profesjonalnym sprzęcie, w którym będzie wysokie ciśnienie pary wodnej. Izabela Popiołek, Mistrzyni Polski Baristów roku 2009

Wyrafinowane Espresso Nerro

Jeśli chcesz przyrządzić cudowny krótki napar mający około 30 ml użyj Ekspresu marki Zelmer, np. modelu Nerro. Dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia wody oraz dwóch systemów: Perfect Brewing i SmartPress, Twoje espresso będzie miało niesamowity aromat i smak. System Perfect Brewing daje nam pewność, że nasza kawa zostanie zaparzona w stałej temperaturze, a woda przepływająca przez kawę znajdującą się w sitku będzie równomiernie przepływać przez jego całość. System SmartPress pozwala na równe ubicie i odpowiednie spoziomowanie kawy w całym sitku.

Twoje Espresso Nerro: umieść kawę w ekspresie, przepuść około 30 ml gorącej wody, crema (pianka powstała na powierzchni podczas zaparzania) powinna mieć wysokość 2-4 ml. Buon appetito!
Dodatki specjalne: kakao, czekolada, cynamon, wanilia

Wyborne Cappuccino Nerro Plus

Masz ochotę na kawę smakującą jak w najlepszej włoskiej kawiarni? Dzięki ekspresowi Zelmer Nerro Plus możesz przygotować ją sam - idealne proporcje, delikatna piana, ciepłe mleko i moc espresso to cechy charakterystyczne dobrego cappuccino. Ekspresy Zelmer wykorzystują ustawianie pojemności kawy w mililitrach, co pozwala na regulację mocy naszej kawy. Dzięki ciśnieniu aż 18 bar, w dyszy ekspresu uzyskujemy wysokie ciśnienie pary wodnej, która umożliwia każdemu z nas perfekcyjne spienienie mleka - aby piana znajdująca się na cappuccino była lekka i kremowa.

Twoje Cappuccino Nerro Plus: do 25 ml espresso dodaj spienione mleko (100 ml przed spienieniem). Według włoskich norm pianka o grubości 1-2 cm zwieńcza filiżankę kawy o objętości około 150 ml.
Dodatki specjalne: kakao, czekolada, gałka lodów, bita śmietana

Puszyste Latte Torrido

Jeżeli nie przepadasz za bardzo mocną kawą, spróbuj latte. Jeśli chcesz by jej smak był wyjątkowy, użyj ekspresu Zelmer Torrido. Latte zawiera więcej mleka niż cappuccino, a równie łatwo się ją przyrządza. Naszą bazą jest perfekcyjnie zaparzone espresso - dzięki wykorzystaniu dwóch inteligentnych systemów parzenia kawy, w które wyposażone są ekspresy Zelmer. Dodatkowym atutem jest system Thermoblock ogrzewający wodę. Dzięki temu mamy pewność, że w ekspresie zawsze będzie panowała stała temperatura, co gwarantuje udane przygotowanie napoju kawowego. Każdy z nas w łatwy sposób może też ustawić odpowiednią ilość kawy, którą wleje wprost do gorącego mleka. Umożliwia to automatyczny program dozowania ilości kawy. A zatem dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii w bardzo szybki i łatwy sposób możemy przygotować kremowe, pyszne latte.

Twoje Latte Torrido: ubite przy pomocy dyszy oddzielone od pianki mleko wlej do szklanki o pojemności 250 ml. Zaparz espresso, potem powoli dolewaj je do szklanki. Na koniec dodaj powstałą przy ubijaniu piankę. W ten sposób przygotujesz trójwarstwowy napój, doskonały o każdej porze dnia.
Dodatki specjalne: czekolada, kakao, wiórki kokosowe, cynamon, syropy smakowe

Sugerowane ceny detaliczne ekspresów Zelmer:
Nerro 13Z015 - 769,00 pln
Nerro Plus 13Z016 - 771,00 pln
Torrido 13Z018 - 919,00 pln

Informacji udziela:
Joanna Gołębiewska
Ogilvy Public Relations, Warszawa
joanna.golebiewska@ogilvypr.pl

***

Zelmer to wiodąca polska firma produkująca sprzęt AGD. Firma posiada duży udział w sprzedaży sprzętu AGD na rynkach zagranicznych, eksportując swoje produkty do 35 krajów świata. Zelmer jest w opinii konsumentów synonimem trwałości i niezawodności: aż 93% klientów jest zadowolonych z użytkowania jej wyrobów i tyle samo poleciłoby markę Zelmer znajomym*. Dla 65% badanych Zelmer jest najpopularniejszą marką, co jest wynikiem o ponad 40 p. p. wyższym od wyniku głównego konkurenta w segmencie odkurzaczy.** Potwierdzeniem mocnej i stabilnej pozycji marki Zelmer wśród klientów jest uznanie jej za Markę Najwyższej Reputacji w niezależnym rankingu PremiumBrand 2008. W 2008 r. Zelmer ponadto został laureatem nagród w konkursach Spoters 2008, Produkt Roku 2008 miesięcznika Reader's Digest oraz Złotego Godła Jakości QI 2008 (nagroda dla odkurzaczy Solaris i Syrius), zaś sokowirówka 476 otrzymała nagrodę w konkursie wzorniczym Dobry Wzór 2007.
*wg badania SMG/KRC MillwardBrown, listopad 2007
**wg badania Omnibus PBS DGA, listopad 2008