Centrum pomocy

Przepis na koktajl warzywny

Składniki: ogórki, 2-3 ząbki czosnku, 4 pomidory, sos tabasco, 3 łodygi selera naciowego, sok z cytryny, sól selerowa, pieprz ½  szkl. wody mineralnej, 2 plasterki cytryny lub limonki.

 

1. Pomidory spażyć i drobno posiekać. Seler naciowy obrać, opłukać, usunąć zdrewniałe części. Jedną łodygę pokroić drobno. Czosnek obrać i dokładnie przepuścić przez prasarkę. Ogórek obrać i posiekać.

 

2. Wszystkie warzywa zmiksowac z czosnkiem i ½ szklanki wody mineralnej. Doprawić do smaku solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem oraz sokiem tabasco. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzony koktajl rozlać do szklanek, dekorować limonką i łodyżką selera.

 

3. Jeśli chcemy, koktajl możemy doprawić przyprawami takimi jak bazylia lub melisa. Forma podania tych przypraw może być różna: zmiksowane razem z wazywami lub drobno posiekane posypane po wierzchu koktajlu.

 

 

Soki warzywne ze względu na wysokie walory smakowe jak i wysoką wartość odżywczą, powinny na stałe wejść do codziennego jadłospisu. Regularne ich picie pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminy, skladniki mineralne, węglowodany i wodę.

 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie esencjaznatury.pl