Centrum pomocy

Kurczak z cebulą

Składniki:

- 4 połówki piersi z kurczaka

- 2-3 cebule

- ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- majeranek lub tymianek

- sproszkowana papryka

- 4 łyżki białego wytrawnego wina lub wermutu

- 3 łyżki śmietany

- posiekana natka pietruszki lub koperek

- sól, pieprz

Jak przyrządzić?


Pokrojoną cebule i posiekany czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, rozprowadzić równomiernie po dnie. Masło rozetrzeć z przyprawami, posmarować mięso.

 

Piersi ułożyć w rogach naczynia, przyrządzić przy NAJWYŻSZEJ MOCY bez przykrycia 10 min, nie przerywając wyłożyć na talerz. Wino dodać do cebuli, wymieszać przyrządzić przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 3 min.

 

Piersi przełożyć do naczynia z cebulą, przykryć folią mikrofalową i przyrządzić przy tej samej mocy przez 10 min, wyłożyć na ogrzany półmisek. Śmietanę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku, przyrządzać 2 min. Mięso polać sosem, posypać zieleniną. Podawać z surówką i ziemniakami purée.