Centrum pomocy

Aksamitny sernik na zimno

Składniki:

- spód biszkoptowy z 2 jajek albo niecała paczka okrągłych biszkoptów
- ½ l. śmietanki 30 lub 36%
- 1 szkl. Cukru pudru (ewentualnie zwykłego cukru)
- 5 zółtek
- 1 op. cukru waniliowego
- 20 g. żelatyny
- 1 op. galaretki (smak wedle uznania)


Jak przyrządzić?


Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą kremową masę.

 

Śmietankę podgrzewamy z żelatyną ale nie gotujemy! Następnie dodajemy utarte żółtka i nadal lekko podgrzewamy, cały czas wolno mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy tak się stanie, wyłączany ogień i odstawiamy masę żeby ostygła i zaczęła zastygać - można wstawić do lodówki.


Galaretkę przygotowujemy z 400 ml. wody. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wylewamy na to tężejącą masę i wstawiamy do lodówki żeby całkiem zastygła. Następnie, na zastygniętą masę wylewamy galaretkę.