Twój koszyk jest pusty.

Dla kuchni

Ziemniaki po szwajcarsku



Składniki:
Jeśli chcesz spróbować innych smaków, zamiast wędzonego łososia użyj innego nadzienia (np. smażonego boczku, tartego sera lub aromatycznych ziół).
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce do miski. Wyciśnij ziemniaki w czystym papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody. Włóż ziemniaki z powrotem do miski, dodaj ¾ cebuli, mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Podziel masę na cztery części i wyłóż je na płaską, natłuszczoną powierzchnię. W każdej części zrób niewielkie zagłębienie i umieść w nim wędzonego łososia. Dokładnie wypełnij każde zagłębienie i pokrop wszystkie części oliwą z oliwek.
Nagrzewaj frytkownicę Air Fryer przez 4-6 minut, aż osiągnie temperaturę 200°C. Za pomocą łopatki umieść w urządzeniu dwie porcje. Nastaw minutnik na 15-18 minut i poczekaj, aż ziemniaki staną się złotobrązowe na zewnątrz i miękkie w środku. Nałóż porcje na talerze. Udekoruj kwaśną śmietaną i cebulką.